Warning: The magic method Visual_Form_Builder::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/3/e/c2dypqyrb/webroots/r538812/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php on line 68 Warning: The magic method Visual_Form_Builder_Form_Display::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/3/e/c2dypqyrb/webroots/r538812/wp-content/plugins/visual-form-builder/public/class-form-display.php on line 35 Jeg har vært utro mot min partner. Hva gjør jeg? - narum.org

Jeg har vært utro mot min partner. Hva gjør jeg?

Innrøm det som har hendt. Nye løgner om en uke eller en måned kan ødelegge alt. Legg deg flat – ikke gå i forsvar

Når du blir tatt på fersken i å være utro, endrer livet seg drastisk. Noen får fyken med det samme, men mange får en sjanse til. Hvis du har fått en sjanse til og ønsker å reparere skadene og finne tilbake til partneren din igjen, er det viktig at du gjør de riktige tingene i riktig rekkefølge. Det første er å tåle at partneren din kommer med voldsomme følelsesutbrudd, detaljorienterte spørsmål og anklager. Det de fleste gjør når de blir angrepet, er å gå til motangrep, eller de forsvarer seg med nebb og klør. Hvis du ønsker å beholde parforholdet, er dette en dårlig strategi. Pust rolig og legg deg flat.

Det andre er å fortelle alt med det samme. Tilliten er allerede borte, den er i null og kan ikke bli lavere akkurat nå, men hvis det om en uke dukker opp en ny hendelse eller ny tredjepart du har prøvd å holde skjult, synker tilliten til langt under minus. Derfor er det svært lurt å innrømme alt i grove trekk: Hvor lenge du har holdt det gående med tredjepart(ene), hvor ofte dere har møttes, hvordan dere har organisert det, kort sagt hva som er hendelsesforløpet. Partneren din vil antagelig stille mange vonde og vanskelige spørsmål og du må svare på disse med vennlig tålmodighet, men noen av spørsmålene skal du være varsom med å svare på. Det å fortelle detaljer om hvordan du har hatt sex med tredjeparten(e), fører sjelden til noe godt, og hvis tredjeparten(e) har noen fysiske eller psykiske attributter som du liker veldig godt, kan det være like greit å ikke lovprise disse. Du må ihvertfall ikke forsvare tredjepart, og du kan ikke forvente trøst om du får hjertesorg av å skulle bryte opp.  

For du er nødt til å avbryte forholdet til tredjeparten med det samme, og avtal hva du skal gjøre hvis hen prøver å ta kontakt med deg. Hvis du skjuler telefonen eller sletter meldinger, vil partneren din tro at du fremdeles holder på. Dere må nå gjennom en detektivfase hvor partneren din etterforsker alt du sier og finner ut om det holder vann. Denne fasen kan bli ti ganger så lang hvis du unnslår informasjon eller lyver. Jeg har sett eksempler på at den sårede part får enda større sår av å se bilder eller videoer av en veldreid tredjepart. Derfor tror jeg det kan være fornuftig å si at du ikke prøver å skjule noe, men at du helst ikke vil vise de eventuelle bildene eller videoene som måtte finnes. 

Deretter må dere gjennom det som kan kalles soningsfasen. Det betyr at du må gå med på å underkaste deg ting som er ubehagelig for deg. Du har påført din partner mye sorg og smerte. Nå må du selv leve med tiltak som kjennes tunge for deg helt til partneren din synes du har sonet ferdig. Dette kan være å måtte dele alle passord og la partneren vite hvor du er til enhver tid, kanskje du må bytte jobb hvis tredjeparten er en kollega, kanskje du må droppe alle reiser, kanskje overtar du mye av husarbeidet? Det viktigste er likevel at du må tåle at din partner dytter deg vekk med spørsmål som blir repetitive og anklagende. Selv om du får det samme spørsmålet for hundrede gang, må du svare tålmodig. Partneren din må kjenne på kroppen at du ikke lar deg dytte vekk, du kommer tilbake hver gang selv om anklagene kjennes voldsomme og kanskje urettferdige. Et vanlig spørsmål er: «Hvorfor gjorde du det – hvordan kunne du?» Dette er så godt som umulig å svare på på en måte den sårede part finner troverdig eller tilfredsstillende, og det er stor risiko for at det du sier lyder som om du går i forsvar eller prøver å legge skylden på partneren din. Derfor kan det være fornuftig å be om henstand med akkurat det spørsmålet, at dere kan komme tilbake til det om noen måneder. 

Nesten alle trenger eksterne innspill for å finne tilbake til hverandre. Søk på nett etter: «Hvordan redde forholdet etter utroskap?» og bestill time hos nærmeste parterapeut så fort som mulig. Det er komplekst og møysommelig å gjenoppbygge tillit, og det er lett å trå feil. Derfor kan det å få profesjonell hjelp i den første tiden være helt nødvendig for å redde parforholdet. 

Det koster mye krefter å rydde opp etter et jordskjelv, men gevinsten kan være stor. Det er mange som får til å bygge et nytt, enda nærere forhold på ruinene av det gamle. Godt nytt år!

Og prøv gjerne den såkalt røde stien på www.parweb.no

Publisert i Dagbladet Magasinet 8. januar 2022
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Utroskap, Hva gjør jeg når utroskap er oppdaget, Verktøy