Synes du partneren din oppfører seg uforståelig? Det kan rett og slett handle om forskjeller i personlighet

Vidar og Vera er på mitt kontor fordi de krangler. De har havnet i en runddans av påstander og anklager de ikke greier å komme ut av: Vidar synes Vera er kynisk og nådeløs, og hun synes han er håpløs og uforståelig. Vidar og hans to søsken prøver å fordele en farsarv. Vidar synes at søsteren skal arve hytta siden hun har vært der mest og dessuten tok hun hovedansvaret for faren etter at han ble syk. I tillegg synes Vidar at broren ikke trenger å arve noen store verdier ettersom han tjener tigangeren av det Vidar og søsteren gjør. Vera, derimot, støtter Vidars bror i at alt må selges og pengene fordeles. Vidar tar denne konflikten tungt og kan ikke tåle at Vera latterliggjør ham overfor broren og søsteren. Det er et lojalitetsbrudd som setter hele forholdet i fare. 

Vidar og Vera forholder seg til verden med ulike briller på. Vera er teknisk av utdannelse og legning. Hun konsentrerer seg om saken og sier ting slik hun mener de er. Hver gang hun møter et praktisk problem, finner hun raskt en løsning, og da vil hun ha det på sin måte. Hun er skeptisk i møte med andre og sjekker alltid kvitteringer for å se om hun har betalt for mye. I diskusjoner fremstår hun som en besserwisser, og om hun møter motstand, hever hun stemmen og snakker fortere. I slike situasjoner synes Vidar at hun minner om en bulldoser. 

Vidar er humanist av utdannelse og legning. Han er opptatt av at andre mennesker skal ha det bra, han er diplomatisk og tilpasser seg andre. Når Vera har en mening om noe, føyer Vidar seg etter den. Han lever seg inn i andres verden og tror godt om folk. Derfor bruker han også tid på å hjelpe andre. Det er viktigere for ham med harmoni enn å få viljen sin. Han kan gjerne svelge kameler for å unngå konflikt, men nå orker han ikke mer. Han kan ikke lenger finne seg i hvordan Vera behandler ham.  

Vidar og Vera er i hver sin ytterkant av det personlighetstrekket som kalles Varme. Vera er saksorientert, mens Vidar bryr seg om menneskene. Forskjeller i personlighet fører ofte til friksjon i parforhold og denne friksjonen øker når partnerne kanskje ikke vet noe særlig om personlighet og derfor heller ikke har mulighet til å snakke om det. Differanse i personlighet blir i stedet fortolket som vrangvilje, avvisning eller manglende kjærlighet. 

Jeg ber Vera prøve å se krangelen fra Vidars perspektiv, men hun greier ikke å si noe når jeg spør, og prøver å le det bort med at det Vidar føler, ikke er så vesentlig for at landet går videre. Vidar sprekker og sier noe om at Vera mangler menneskelig gangsyn, og da blir det nok for Vera. Hun vil ikke mer og reiser seg for å gå. 

Vera nekter å snakke mer om følelser. Jeg får henne med på at det kan være mulig å lære seg noen ord om personlighet i stedet, så hun setter seg igjen. Det hjelper at personlighetsmodellen er empirisk basert, at personlighetstrekkene er logiske og at de er bygget opp slik at halvparten av befolkningen er under gjennomsnittet og halvparten over. Vi snakker oss gjennom tre-fire ord som handler om Varme, og de greier å gjetteplassere hverandre på de ulike skalaene. Vera er med på at hun kan være utfordrende, og Vidar er med på at han tror at de fleste har gode intensjoner og at det kan gjøre ham naiv i noen situasjoner. 

Vera får en liten aha-opplevelse mens vi snakker om hva som ville skjedd hvis to personer fra hver sin kant av skalaen skulle løse en oppgave. Hun forstår at hun har blindsoner som hun må undersøke, og at det kan være mulig å snakke om noe personlig uten å måtte holde på å føle så mye hele tiden. Hun innser plutselig at det som skaper temperatur, ikke er selve arveoppgjøret, men Vidars sorg over at de ikke er på lag. Vidar opplever at det er viktigere for Vera å demonstrere sin saklighet enn å være sammen med Vidar. For Vera er dette helt ny informasjon, og for Vidar er det helt ny informasjon at Vera ikke bevisst har prøvd å avvise ham. 

Det kan være lettere å nærme seg friksjon i parforhold ved å gå en liten runde innom personlighet. Det er nemlig helt vanlig å ha ulik personlighet og det kan være befriende å nærme seg vanskelige temaer denne veien. Søk på bigfive personlighet og se hva som skjer.

Publisert i Dagbladet Magasinet 17. april 2021
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Personlighet i parforhold, Relasjonstips, Faktor II, Medmenneskelighet