Vurderer du å flytte sammen med kjæresten din? Her er seks ting dere bør spørre hverandre om først.

Ida drømmer om å finne en idealpartner, aller helst en tvillingsjel som hun nesten har telepatisk forbindelse med. Men hun har brent seg. I to samboerskap har det vist seg at friksjonen ble for stor. Problemet med forelskelse er at den er så fysiologisk overveldende at den lurer oss til å tro at vi faktisk endelig har greid å finne den perfekte personen. Nå lurer Ida på hvilke spørsmål hun bør stille den nye kjæresten sin før hun tar sjansen på å flytte sammen med ham.  

Jeg gir henne 6 spørsmål hun bør stille partneren, og Ida kommenterer tørt at de spørsmålene ikke akkurat legger opp til romantikk. Kanskje ikke, men hvor romantisk er det å bruke måneder eller år på å finne ut at partneren må diskvalifiseres på grunn av et av disse spørsmålene?

Vil du ha barn med meg – hvor mange? Dette er et grunnleggende spørsmål for mange mennesker. Hvis du vil ha barn med noen, er det en fordel å finne en som også vil ha barn med deg før det blir for sent. Oppfølgningsspørsmålet handler om barneoppdragelse, men det sparer vi til en annen romantisk kveld. 

Hvor mye alenetid trenger du? Hvis du greier å finne en partner som har det samme behovet for action i livet sitt som deg, er du heldig. Vi snakker om sosial og fysisk action – altså hvor mange folk du trives med å treffe i løpet av en uke, og hvor mye annen aktivitet du ønsker å fylle livet med. Ulikheter her skyldes personlighet og ikke manglende kjærlighet. Kanskje må det være greit å gi hverandre fri av og til for å tilfredsstille eget aktivitetsbehov? Ingen av dere er tjent med å låse den andre inne.

Hvordan skal vi fordele husarbeid? Hvordan var det i hjemmet der du vokste opp? Var det deling av oppvask, eller var det mer 50-talls kjønnsrollemønster? Hvordan vil dere organisere det? Jeg har sett mange unge par som holder nitid regnskap med hvem som gjør hva. Det kan bli slitsomt, så jeg holder med Sissel Gran, som sier at  så lenge begge er like slitne når de legger seg, må det være greit.

Hvor mye gjeld har du? Det er vanskelig nok å leve sammen om man ikke også skal bekymre seg for hvorvidt det er mulig å betale regningene. Hvordan ser et bra liv ut for dere? Hvor bor dere, hvor jobber dere, hva tjener dere, hvor vil dere dra på ferie, hva vil dere kjøpe og eie sammen? 

Hvor går grensen for utroskap? Dette er en diskusjon det er lettere å ta mens man er forelsket og det er utenkelig å skulle være utro. Er det greit å snakke engasjert med en annen på fest? Er det greit med et lite kyss – på munnen? Er det greit å ha nære venner av det seksuelt interessante kjønn? Er det greit å sende hjerte- og kysseemoji til andre? Er det greit med porno? Når er det greit å være sjalu?

Hva skal til for at du vil ønske å skilles? Folk oppgir mange årsaker til at de vil skilles. Noen av disse er basert på at partneren har begått et svik – seksuelt, emosjonelt eller økonomisk. Andre er basert på mønstre – de tror ikke lenger det er mulig å komme ut av et fast kranglemønster, og de har mistet håpet om at partneren har evne og vilje til å endre noe. Skal begge ha rett og plikt til å si fra om at det begynner å bli friksjon – at de må gjøre noe – søke hjelp – en god stund før det er krise?

Ida er med på at om hun kvinner seg opp til å stille disse spørsmålene på forhånd, reduserer hun antagelig risikoen for at hun må bryte opp enda et samboerskap. Det som er fint med å ta opp slike spørsmål, er også at det kan fjerne tabubelagte områder. Når man allerede har snakket om noe én gang, blir det lettere neste gang. 

Ida er likevel skeptisk til å ta med denne listen til kjæresten. Hun mener det vil bli århundrets kleineste kveld og det mener jeg hun godt kan ha rett i, men kommer han til å forlate deg av den grunn, spør jeg. Nei, hun drar på det, hvis han gjør det, kan han bare ha det så godt. Nettopp, sier jeg, og det å tie om ting det kan være vanskelig å snakke om, er en strategi som har ført til mange brudd. Det er ikke mye romantisk å skilles etter et langt forhold. Altså kan det hende det å ta opp disse seks spørsmålene fører til en klein kveld, men kanskje blir fundamentet for romantikk noe stødigere? 

Publisert i Dagbladet Magasinet 11. november 2020
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Relasjonstips, Dårlig kommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *