Vil du gjøre det samme som ifjor, eller er du åpen for nye erfaringer? Sommerplaner kan utarte til heftige krangler

Åse og Åge har havnet i feriekrangel. Åge vil til familiehytta ved sjøen, den som hans familie har eid siden krigen. Han forklarer hvordan de kommer inn i sommerrutinene på hytta, hvordan de fisker, griller og maler en vegg i året. Det har de alltid gjort, hvorfor skal de ikke fortsette med det? Åse vil oppleve noe nytt. Hun behersker seg og sier mellom sammenbitte tenner hvor lei hun er av å høre den regla. De gjør alltid, alltid bare det samme! Det må da være mulig å finne på noe annet for én gangs skyld!? Åse hever stemmen og dunker neven i bordet, Åge reiser seg, slår ut armene og lurer på hvorfor hun ALLTID må lage bråk om ferier.

Da de møttes, ble de slått av hvor like de var: Begge er utadvendte og elsker å ha mennesker rundt seg. De krangler aldri om rydding eller husarbeid. Men det er noe annet som kommer i veien: Det kjennes som om de opplever hele verden forskjellig, og det tærer på dem begge at de ikke kan se ting på samme måte. Det kjennes av og til som om de er i en kald krig og at det har senket seg et jernteppe mellom dem. 

Åse og Åge er ulike på det personligetstrekket som kalles Åpenhet for nye erfaringer. Dette personlighetstrekket handler om hvor mye informasjon du liker å forholde deg til. Noen er nysgjerrige på det meste, mens andre liker å konsentrere seg om færre ting. Det påvirker hvilket perspektiv du har på verden, og ikke minst påvirker det hvilket drivstoff du trenger påfyll av for at du skal oppleve verden som et spennende sted. Åse liker å finne på nye måter å løse ting på. Hun har glede av å lære nytt og følger med på myriader av nettsteder. Hun liker intellektuelle utfordringer, liker å dagdrømme og kan bli sittende lenge i egne tanker. Åge er ganske jordnær og fokuserer på det som er her og nå. Han unngår helst å sette seg inn i nye ting, han vil heller fokusere på det han kan. – Man ikke finne opp hjulet hver gang, kan han komme til å si, og Åse himler med øynene.  

De kan nesten ikke snakke om en eneste ting uten å ha ulikt synspunkt på hva som er viktig, riktig eller interessant. I Åges verden finnes det ganske mange fasitsvar. Han vet på forhånd det han trenger. Han er også den som sørger for at alt virker i hus og hytte, men han blir irritert hver gang Åse kommer med noe nytt. – Hvorfor må hun det? Alt tar mye lengre tid om man skal drive og komplisere ting. Åse kan bli rasende over hvor forstokket Åge er når han henviser til den eller den autoriteten og ikke engang kan ha en liten åpning for at det kan finnes andre perspektiver. Dette gjelder også følelseslivet og sexlivet deres. Åse kunne tenke seg å prøve ut hele Kamasutra, mens Åge, rød i toppen, synes det er mer enn tilfredsstillende å ha sex i ektesengen, i mørket under dynen. 

Krangling er ikke uvanlig blant folk som er ulike når det gjelder Åpenhet. Jeg prøver å få Åse og Åge til å ta et skritt tilbake og se seg selv utenfra, slik at vi kan nærme oss denne personlighetsdifferansen uten at de koker over. De er med på forsøket og sitter vendt fra hverandre slik at de ikke ser hverandres ansiktsuttrykk og kroppsspråk – de får bare bruke ørene. Det tar en stund å gå gjennom alle ordene Åpenhet kan bestå av. De er helt med på at Åse for eksempel liker å forholde seg til de store linjene, mens Åge foretrekker å bruke tid på detaljene  – det som skal til for at ting virker. De er også helt med på begge har vesentlige bidrag å komme med. Det er bare det at de begynner å krangle hele tiden. Vi finner ut at det eneste som kan bremse kranglingen er at en av dem rekker en hånd i været og spør om lov til å ta en time-out med 4-2-4: Pust inn i 4 sekunder, hold pusten i 2, og pust ut i 4. Deretter prøver de igjen – uten å se på hverandre. De greier å finne et feriekompromiss ved å bruke sin nyoppfundne nedrustningsprosedyre. På litt sikt skal de jobbe med å sette flere ord på forskjellene, slik at de kan hente frem respekt og toleranse overfor hverandre heller enn irritasjon. 

Det kan også være verdt å tenke på at FN-pakten, som skulle stoppe krig og fremme dialog, ble undertegnet på denne dagen, 26. juni i 1945. God sommer!

Publisert i Dagbladet Magasinet 26. juni 2021
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Personlighet i parforhold, Relasjonstips, Dårlig kommunikasjon, Finn tilbake til intimiteten, Faktor V, Åpenhet for nye erfaringer