Skal du finne en partner, bør du først gå noen runder med deg selv. Det gjør dating mindre strevsomt.

Kari på 32 har gjort det hun kan for å finne seg en kjæreste. Nå er hun sliten og lei og har bedt om hjelp. Er det noe galt med henne, siden hun ikke greier å finne noen? Hun har jobb, venner og normal oppvekst, men hun finner ingen hun faller for. Til nå har hun bare brukt tilfeldige metoder: Hun har lett på byen og på Tinder uten hell. Det du bør gjøre før du begynner å lete etter en kjæreste, er å få oversikt over hva slags personlighet du selv har, sier jeg til Kari. Myten om at motsetninger tiltrekker hverandre, stemmer bare for kortvarige forhold. I langvarige forhold vil stor differanse i personlighet, ordforråd, holdninger og interesser kunne skape så sterk friksjon at det fører til brudd, med mindre man har lært seg å snakke om og respektere forskjellene, og det er det ikke mange som vet hvordan de skal gjøre. 

Vi finner ut at Kari er noe innadvendt. Det betyr at hun ikke trenger mye sosial aktivitet i hverdagen for å ha det fint, tvert imot: Hun får fylt opp sitt behov for sosial omgang mens hun er på jobb. Helger og kvelder vil hun helst være hjemme eller se familie og venner hun kjenner fra før. 

Kari lager en liste over hvordan hennes idealpartner kan være. De første kriteriene er ganske konkrete. Hun mener noe både om alder, kjønn, barn, utseende og utdannelse, i tillegg har hun preferanser når det gjelder religion og interesser. Listen hun lager blir ganske lang, og hun tror det kan bli vanskelig å finne noen som tilfredsstiller alle kravene. Det har hun rett i, så vi bruker god tid på å prioritere kravene og snakke om hva de betyr i praksis. Hvordan kan hvert og ett krav være viktig for hva Kari og hennes partner gjør i ukedager, helger og ferier? Deretter får hun i oppgave å snakke med venner og familie om hva de mener ville være en ideell partner for Kari og hva de tenker om listen. I tillegg må hun lage en presentasjon av seg selv som kan virke attraktiv for en slik idealpartner.

På hvilke møteplasser eller i hvilke sammenhenger er det større sannsynlighet for å finne en person som tilfredsstiller Karis kravspesifikasjon? Hun bruker noen uker; oppsøker fugletitterforeninger og henger i kikkertavdelingen i fotobutikken og på sportsforretningen, men uten hell. 

Deretter søker hun på datingsider. Hun rangerer kandidatene etter eget system. Hvem skal hun bruke tid på? Dette er viktig for en som er innadvendt og for hvem det koster ekstra krefter å skulle møte nye personer. Hun sitter igjen med ti-tolv personer som kanskje kan være innenfor, men hun mener det må være nok å møte én eller to av dem. Nei, mener jeg. Hun må møte alle sammen til en kopp kaffe. Ikke hjemme hos noen eller på middag, men på et offentlig sted hvor det er mulig å unnskylde seg og gå hvis hun merker at dette ikke er noe å satse på. Jeg ber henne lage notater for hver person og legge merke til hvem hun har det fint med og hvordan. Den hun trives best med av de tolv, ligger sannsynligvis på topp av hva som er mulig å få til – bedre enn det blir det ikke. Da kan det godt bli et møte til. 

Neste gang jeg snakker med Kari, har hun kommet gjennom halve listen. Hun er sliten, men ved godt mot. Sist hun drev med stevnemøter, hadde hvert møte spilt en stor rolle for henne, og derfor hadde hun blitt nervøs og gått på den ene skuffelsen større enn den andre. Denne gangen vet hun at hun bare skal ta tolv kopper kaffe, ikke finne drømmeprinsen, så fallhøyden er ikke så stor. De som synes det er slitsomt med dating prøver å begrense antallet, men da skyter de seg i foten fordi de både reduserer sjansen for å finne noen som passer og hver avvisning antar eksistensielle dimensjoner. 

En annen ting er at det er fint å møte flere forskjellige mennesker. Vel kan det bli litt kunstig på et slikt første møte, men tanken på at det ikke bare finnes én person der ute som kan bli en god partner, gjør Kari godt. Nå vet hun hva hun leter etter, og da går samtalen lettere. Hun legger også merke til at hun viser frem ulike sider av seg selv til ulike personer, og det gjør henne litt friere. Kanskje kan hun finne en som lar henne være seg selv? Med grundig forarbeid og modig gjennomføring har hun mye større sannsynlighet for å finne en å leve i harmoni med. 

Publisert i Dagbladet Magasinet 29. august 2020
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Kategorier: Finn en kjæreste som passer dine holdninger, interesser og personlighet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *