Warning: The magic method Visual_Form_Builder::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/3/e/c2dypqyrb/webroots/r538812/wp-content/plugins/visual-form-builder/visual-form-builder.php on line 68 Warning: The magic method Visual_Form_Builder_Form_Display::__wakeup() must have public visibility in /customers/7/3/e/c2dypqyrb/webroots/r538812/wp-content/plugins/visual-form-builder/public/class-form-display.php on line 35 Sjekking på gamlemåten - narum.org

Disse tre tingene kan hjelpe deg i jakten på en kjæreste: Nærhet, kunnskap og likhet.

Den vanlige måten å lete etter en mulig partner på er blitt å bruke nettet. Dette er enkelt fordi begge da vet at de er på jakt etter en partner. Men hva hvis du har funnet en i det virkelige liv som ikke virker åpen for å bli bedre kjent? Hva er da mulig å gjøre?

Fred er ulykkelig forelsket. Han har mistet appetitten og får ikke sove. Kvinnen han tenker på hele døgnet, synes å være langt utenfor rekkevidde: Hun er vakker, morsom og smart. Fred føler at han på en heldig dag kan slumpe til å være morsom, men hvis Frida nærmer seg, greier han knapt si et eneste ord. De er kolleger i samme firma, jobber i hver sin etasje, og når de møtes sporadisk i kantinen, har hun alltid folk rundt seg, slik at Fred må finne seg et annet bord. Han vet at Frida er single, og han vet at de deler flere interesser. En ting som bekymrer ham, er at hun virker mye mer utadvendt enn ham: Hun spøker og ler med dem hun sitter sammen med i lunsjen. Det er utenkelig for Fred å skulle be Frida på en date. Hva om han ble avvist? Jeg bare vet at vi passer sammen, men jeg aner ikke hva jeg kan gjøre, sier Fred.

Heldigvis har forskningen fastslått tre ting som vi vet befordrer kjærlighet: Nærhet, kunnskap og likhet. Du må finne en måte du kan være i nærheten av Frida på, så ofte som mulig, både fysisk og i sosiale medier, uten at du virker som en stalker, sier jeg til Fred. Jeg foreslår at han skal undersøke mulighetene for å få kontor i samme etasje som Frida. To uker senere har Fred meldt seg frivillig til et (ganske kjedelig) prosjekt som holder til i kontorlandskapet der Frida har plassen sin. Fred har tidligere fått høre at han kan bli sittende som en hund og stirre på kvinner han er fascinert av, lett fraværende og nesten med tungen ut. Dette kan virke uheldig, så for å motvirke det, skal Fred i stedet prøve å virke litt uinteressert samtidig som han alltid er blid og hjelpsom. Han bidrar med gode løsninger for alle folkene i kontorlandskapet, for Frida også. 

Før det har gått lang tid, er Fred helt naturlig med i gjengen som spiser lunsj sammen med Frida, og de havner rett som det er ved siden av hverandre. Det å se Frida på nært hold hver dag har også gjort at Fred er blitt vant til henne, han slapper litt mer av og greier å si ting uten at tungen krøller seg. Fint vær, kan han si, og se ut som han mener det. 

Nå som Fred har sørget for flere kontaktflater mot Frida, kommer større kunnskap nesten automatisk. Han får vite hva hun jobber med, og han får lov til å hjelpe henne. Han finner ut at de begge er gamle seilere, og at også hun samlet på fotballkort som liten. 

Prosessen med å bli bedre kjent handler om å lære mer om hverandres tanker, følelser og handlinger. Da øker kunnskapen og dermed tilliten som kan åpne vei for kjærlighet. Kunnskap kan føre til kinship – at man blir et par. 

Likhet er det verre å arrangere, men Fred og Frida har allerede mange likhetspunkter: De har samme utdannelse og jobber med relaterte ting. De har noen felles interesser, og det viser seg at Frida, akkurat som Fred, er ganske innadvendt. På dagtid går hun inn i en rolle som gjør det lettere for henne å få jobben gjort, men når hun kommer hjem, foretrekker hun at det ikke skjer mye sosialt. 

Problemet er at Fred kvier seg, og han er heller ikke den eneste som er redd for å bli avvist, eller som mangler trening i å nærme seg andre. Dette kan bli vanskeligere jo mer forelsket du er, men det finnes håp. Hvis den du er forelsket i, ikke vil se din vei, må du gjøre deg synlig for den utkårede, og du må sørge for at dere lærer mer om hverandre. Det er lurt å være blid og hjelpsom, og involvere deg i aktiviteter hvor du kan vise at du er en som er forutsigbart hyggelig å ha med å gjøre. På den måten blir dere vant til hverandre. Etter hvert som dere blir bedre kjent, finner dere også ut om dere har noen likheter, og om det kanskje kan være mulig å ta forholdet videre. I så tilfelle kreves det nok mot til å trosse sin frykt for avvisning og flagge interesse tydelig, men gevinsten kan være stor. 

Fred våget til slutt å spørre Frida om et stevnemøte, og jeg vet ikke hva som skjedde, men jeg håper på det beste. 

Publisert i Dagbladet Magasinet 19. september 2020
Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *