Ni spørsmål til en første date

Å gå på date handler for de fleste om å få seg kjæreste. Ni spørsmål tar deg gjennom kvelden uten pinlig stillhet 

Når du sitter der og har møtt en person for første gang, gjelder det å fremstå som rask og morsom – en som er kvikk i replikken, har kunnskap om mange ting, og som får andre mennesker til å føle seg vel. Slik er det ihvertfall mange som tenker. Du kjenner pulsen øke om det blir et opphold i samtalen på mer enn fem sekunder. 

Da kommer gjerne nødspørsmål som minner om et dårlig jobbintervju. Er du riktig ille ute, stiller du spørsmålet: – Fortell om tre gode og en dårlig egenskap du har.

Selve prosjektet med dating handler for de fleste om å finne en varig kjæreste, en å dele hverdagen med, en som kan være der for dem, en elsker, venn og fortrolig. Altså et prosjekt av enorm betydning for alle deler av livet. Derfor frykter mange avvisning, men i denne fasen må det å bli avvist være greit, en hverdagslig sak! På en første date er det ikke så farlig. Når en du elsker, avviser deg, er det kanskje riktig å hente frem de vonde følelsene, men om en komplett fremmed ikke vil være din livspartner etter en kopp kaffe, er dette en avvisning du må øve deg på å bli så fortrolig med at du tåler minst tolv av dem. 

Det som virker best på første date, er å finne temaer begge kan engasjere seg i, slik at samtalen glir lett. For å få til dette lønner det seg å droppe ordene nei og men; ordene ja og og har bedre effekt. Men det holder ikke at konversasjonen glir, det overordnede målet er å finne ut om denne personen er en du kanskje kan passe sammen med på sikt. Derfor må du vite hva du skal se etter. Det viser seg at det blir mindre friksjon mellom partnere hvis de ikke er for ulike. Alle kjenner noen par hvor den ene for eksempel holder mer orden enn den andre, og hvor de kjekler om rydding ustanselig. 

Et mål med den første daten er å finne ut så mye som mulig om hvordan den andre personen pleier å oppføre seg. Hvor kommer hen fra, og hva foretrekker hen å gjøre? Her er ni spørsmål som lodder ganske dypt om du får gode svar, og som kan gi deg noen indikasjoner på om dere er i samme univers eller ikke. Spørsmålene må ikke stilles som i et avhør, de må flettes naturlig inn i konversasjonen, antagelig etter noen innledende runder om ufarlige ting som TV-serier, bøker eller andre interesser.

1. Hvor mye sosial aktivitet liker du å ha?

2. Hvordan ser det ut hjemme hos deg – er du ryddig eller rotete? 

Disse to spørsmålene handler om personlighet, og stor ulikhet her har ført til både krangler og skilsmisser.

3. Hvordan ser en helt vanlig dag ut for deg?

4. Hvordan skulle du ønske at den så ut?

Disse spørsmålene handler om det som er idag, og det som kanskje kan bli. En fin setning å smette inn nesten overalt er: Si litt mer om det!

5. Hvordan ser din drømmeferie og drømmehelg ut?

Her får du et inntrykk av lekenhet, interesser og ambisjoner om forbruk.

6. Hva irriterer deg mest, og hvordan reagerer du da?

Om du er var for andre menneskers sinne, får du kanskje noen indikasjoner her om hvorvidt du vil kunne ende opp med å gå rundt i frykt.

7. Hvordan kranglet foreldrene dine?

8. Hvordan reparerte de etter en krangel?

Svarene kan vise noe om hva slags hjemmeklima daten din har vokst opp med og er vant til. Er hen en pingvin som beveger seg fryktsomt rundt i verden uten å vise følelser, eller er hen en apekatt som med store bevegelser tar rommet og gir høylytt uttrykk for hva som er galt?

9. Hva var bra og dårlig i din forrige relasjon?

Om du kommer helt hit, får du superrelevant informasjon om hva daten din har av forventninger til en relasjon.

Når du stiller spørsmål som er så personlige som dette, ligger det i kortene at du selv også må svare på dem for egen del. Du må passe på at dere begge blir sett og hørt. Hvis du møter en verbal niagarafoss som ikke gidder å høre på noe av det du sier, er det kanskje like greit å si takk og ha det? Det gjør ingenting. Da prøver du igjen med en ny. Det er som forventet. Det er vår og du lærer masse ved å drikke ganske mange kopper kaffe før du finner en du vil treffe igjen. En annen fin ting med disse spørsmålene er at du kan tørrtrene på folk du møter i andre sammenhenger. Da blir det mindre skummelt når du er på date. Lykke til!

Psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no
Publisert i Dagbladet Magasinet 14. mai. 2022
Kategorier: Finn en ny partner, Dating, Verktøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *